Del artiklen
X
Del artiklen
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En 41-årig mand druknede onsdag sidst på eftermiddagen ved en ulykke på Hotel Viking i Sæby. Manden var i kritisk tilstand efter ulykken og er torsdag eftermiddag afgået ved døden.
Hvad der skulle være en afslappet afslu*tning på et kursusforløb med arbejdspladsen endte onsdag sidst på eftermiddagen i en tragedie, da en 41-årig mand druknede i et badebassin i wellness-anlægget på Hotel Viking i Sæby. Det bekræfter hotellets direktør Brian Fabricius over for TV2 Nord.
Manden overlevede ifølge vagtchef ved Nordjyllands Politi René Kortegaard, men var i kritisk tilstand og kom umiddelbart efter i respirator.
Torsdag eftermiddag kan vagtchef ved Nordjyllands Politi Poul Fastergaard oplyse, at manden er afgået ved døden.
Der blev ringet 112 klokken 17.39, og det er endnu uklart, hvordan ulykken kunne ske. Hverken politiet eller hoteldirektøren kan oplyse nærmere om hændelsesforløbet.
Læs også Kvinde varetægtsfængslet for drabsforsøg i Hirtshals
Var på kursus med sit arbejde
- Han var på hotellet i forbindelse med et kursusforløb, og derfor skal Arbejdstilsynet nu kigge på omstændighederne omkring ulykken, lyder det fra en tydeligt berørt hoteldirektør.
- Det rammer selvfølgeligt både de øvrige gæster, personalet og mig selv meget hårdt, når den slags sker, siger han.
Hotellet fik onsdag ved 21.30-tiden assistance fra en krisepsykolog, der var på stedet for hotellets personale.
Det er endnu uklart, hvornår hændelsesforløbet i forbindelse med ulykken er klarlagt.
Læs også Brand i korntørreanlæg på en gård mellem Dronninglund og Hjallerup
Del artiklen
X
Del artiklen
Del artiklen
X
Del artiklen
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fra generation til generation har den gamle herregård Sæbygård gået i arv i Arenfeldt-slægten. Traditionen slu*tter ved Julius Arenfeldt, som i dag er 90 år.
Julius Arenfeldt blev født på Sæbygård i 1933 til en dag at overtage og videreføre herregården, som hans slægt havde gjort i mere end 200 år på det tidspunkt. Fra generation til generation gik Sæbygård i arv.
For Julius blev missionen dog en ganske anden, end den han var født til. Han overtog Sæbygård fra sin far i 1981 med en klar opgave. Han skulle ende en næsten 300 år lang familiehistorie og afhænde herregården.
- Min stilling har været helt speciel, for jeg har altid kunnet se, at jeg blev den, som kom til at ende en epoke, og det ville jeg gerne gøre på en værdig måde, siger Julius Arenfeldt.
Opgaven med at finde en model på, hvordan Sæbygård kunne videreføres uden familien Arenfeldts ejerskab tog ni år. I 1988 blev herregården omdannet til en selvejende institution og ejes i dag af en fond.
Herregården er indrettet til museum og drives af en række frivillige. Dermed lever historien videre til stor glæde for Julius Arenfeldt, som fik fuldført sin mission for stedet og undgik, at Sæbygårds store samlinger af blandt andet kunst blev spredt ud, som det er sket andre steder.
- Jeg synes, det har været en ulykke, når jeg ser alle de steder rundt om i Danmark, som er gået nedenom og hjem, og hvor alt inventar spredes ud i hele verden. Det er jo en skandale, siger han.
Sæbygård var biskoppens lysthus
Sæbygård kan dateres mange hundrede år tilbage i tiden. Sæby fejrer i år 500 års jubilæum som købstad, og allerede inden byen fik de rettigheder i 1524 var Sæbygård en vigtig del af byen og dens udvikling.
- Det har rigtig stor betydning, for oprindeligt blev al administration foretaget herfra. Det var helt tilbage i den katolske kirke tid her på stedet, fortæller han.
Den første kendte ejer for mere end 500 år siden var Børglum biskoppen Stygge Krumpen, som holdt til på både Voergaard og Sæbygaard.
- Både Sæbygård og Voergård blev jo betegnet som Stygge Krumpens lysthuse. Især i Sæby tilbragte han rigtig meget tid, for her var havnen, og havnen var jo af allerstørste betydning for hele handelslivet her, siger han.
Selv om Stygge Krumpen var katolsk biskop, så var det en kendt sag på egnen, at han levede sammen med Elsebeth Gyldenstierne på Sæbygård, men de kunne dog under ingen omstændigheder gifte sig.
Ejere af Sæbygaard
(Indtil 1536) Børglum Bispestol
(1536-1560) Kronen
(1560-1565) Otte Knudsen Rud
(1560-1576) Pernille Oxe gift Rud(enke)
(1576-1589) Knud Ottesen Rud (søn)
(1589-1623) Peder Munk (Lange)
(1623-1638) Sophie Pedersdatter Brahe (enke)
(1638-1642) Otte Pedersen Brahe (broder)
(1642-1666) Manderup Brahe (søn)
(1666-1668) Birgitte Trolle (enke)
(1668-1682) Niels Juel
(1682-1698) Holger Pachs
(1698-1723) Elisabeth Bille (enke)
1723 Niels Rosenkrantz
(1723-1735) Lave Beck Arenfeldt (svigersøn)
(1735-1763) Anne Sophie Pachs (enke)
(1763) Elisabeth Bille Arenfeldt (datter)
(1763-1806) Otto Arenfeldt (ægtemand)
(1806) Mette Johanne Juel Reedtz (sønnedatter af Elisabeth B. Arenfeldts søster)
(1806-1820) Jens Karl baron Krag-Juel-Vind (ægtemand)
(1820-1858) Frederik (Frits) Sigfred baron Krag-Juel-Vind-Arenfeldt (søn)
(1858-1867) Preben baron Krag-Juel-Vind-Arenfeldt (broder)
(1867-1878) Sophie Cathrine baronesse Krag-Juel-Vind-Arenfeldt (søster)
(1878-1884) Elisabeth Eleonora Christine baronesse Krag-Juel-Vind-Arenfeldt (søster)
(1884-1909) Christian Ditlev Adolph Arenfeldt (norske linje af Arenfeldt-slægten)
(1909-1947) Julius Frederik Arenfeldt (søn)
1921 Fri ejendom
(1947-1981) Julius Frederik Arenfeldt (søn)
(1981-1988) Julius Frederik Wilhelm Arenfeldt (søn)
(1988-) Den selvejende institution Sæbygaard
Kilde: Sæbygaard.dk
- Man siger også, at han var mere festens mand end kirkens mand, siger Julius Arenfeldt.
På Sæbygård holdt Stygge Krumpen sammen med Elsebeth Gyldenstierne store gilder og jagtselskaber i skovene omkring herregården.
Selv om Sæby i 1524 fik købstadsrettigheder af Kong Frederik d. 1, så forblev byen Stygge Krumpens ejendom og ved at opholde sig på Sæbygård var han tæt på byen og kunne herfra kontrollerer landsdelens handel.
Søhelt overtager herregården
Stygge Krumpens tid på Sæbygård slu*ttede brat i 1536. Ved reformationen overtog kongen både byen og Sæbygård, mens Stygge Krumpen blev sendt i fængsel. Indtil 1560 var stedet ejet af Kronen og dermed kongen.
- Der kommer første private ejer til Sæbygård, og det var søhelten Otto Rud og hans hustru Pernille Oxe, siger Julius Arenfeldt.
Vi hopper 100 år frem i historien til 1682. Sæbygård er nu ejet af en anden søhelt. Nemlig Niels Juel, som vandt det berømte slag i Køge Bugt, og han vil hellere være tættere på København end i Vendsyssel. Derfor bytter han Sæbygård væk til Holger Pach og fru Lisbeth Bille.
- Efter 1882 har Sæbygård aldrig været til salg, og det er rigtig mange år, siger Julius Arenfeldt.
Siden er herregården gået i arv. Først til Holger Pachs og Lisbeth Billes datter Anne Sophie Pachs, der var gift med Lave Beck Arenfeldt, og siden fra generation til generation i Arenfeldt-slægten.
- Min far plejede mange gange at sige, at det var et held for Sæbygård, at vi var så fattige, for vi har ikke haft råd til at ødelægge det, og det er der da nok noget om, siger Julius Arenfeldt.
Del artiklen
X
Del artiklen
Del artiklen
X
Del artiklen
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Tre mødre gør comeback efter 11 år og melder klar til EM i Rope Skipping, som er sjipning som gymnastikdisciplin.
- Vi er vildt spændte. Og nervøse.
Sådan lyder det, da TV2 Nord tirsdag aften snakker med to af kvinderne i sjippetrioen, Helene Træholt og Lisa Kristensen, over en telefonforbindelse til Ungarn.
Kvinderne gør efter fire børn og over ti års pause comeback i topidrætten.
I morgen sker det så - kvinderne skal i aktion ved EM, som foregår tæt på den ungarske hovedstad, Budapest.
- Vi kan godt mærke, at vi skal repræsentere vores land. Og det tager vi også meget alvorligt. Så der begynder at komme nogle nerver på.
En fordel at være mor og sjipper samtidig
Meget har ændret sig på de 11 år, kvinderne har holdt pause fra konkurrencerne.
Nu er tre mænd og samtlige børn med på sidelinjen til europamesterskaberne.
- Det er ikke kun sjipning, der er på programmet. Der er også børn, som skal underholdes, og der skal laves lidt mad, lyder det fra kvinderne, som dog ikke ser det som en ulempe:
- Det er faktisk en rigtig god distraktion, at man også skal være mor og familie.
Det har dog haft den konsekvens, at tiden i hallen, hvor konkurrenterne tjekkes ud, er blevet mindre.Før i tiden kunne de bruge flere dage på netop det.
Men også det ser kvinderne som en fordel.
- Vi aner jo ikke, hvad de andre kommer med. Derfor kan vi heller ikke sige noget om, hvor vi ender i feltet.
- Vi skal selv være tilfredse
Trods uvidenheden om niveauet hos de andre har kvinderne en klar målsætning:
- Vi vil gerne lave noget på gulvet, som vi selv er tilfredse med, lyder det.
Kvinderne er oppe mod 19 andre hold i morgen. Og er de blandt de seks bedste, så går de videre til "finals" på fredag.
- Jeg kan faktisk være mor til 90 procent af konkurrenterne, så det kunne da være superfedt, at nå i finalerne med den alder, vi har, lyder det grinende fra Lisa Kristensen på 41 år.
Men ældre kroppe end konkurrenterne, tror trioen heller ikke, kommer til at stå i vejen for dem:
- Feedbacken indtil videre har været, at de kan se erfaringen stråle ud af os. At vores tove er mere rolige end de unges.
Del artiklen
X
Del artiklen
Del artiklen
X
Del artiklen
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Føreren af en personbil overholdt tirsdag aften ikke sin vigepligt og kørte derfor frontalt sammen med en minibus, hvori der sad 10 personer.
Det oplyser vagtchef ved Nordjyllands Politi Karsten Højrup.
Uheldet skete i landevejskrydset mellem Korupvej og Bøgildgårdvej i Hadsund.
- Det medfører en del materiel skade, og bussen ryger halvvejs ned i grøften. De 10 personer kommer alle sammen uskadt ud af bussen, siger vagtchefen og fortsætter:
- I personbilen er en mand med fire børn, og to af børnene er kørt til kontrol på skadestuen i Aalborg, men ingen er alvorligt tilskadekommen.
Overholder man ikke sin vigepligt, giver det en bøde på 2000 kroner og en frakendelse af kørekortet, hvis det fører til et uheld.
Del artiklen
X
Del artiklen
Del artiklen
X
Del artiklen
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Døjer du også med dræbersnegle? Så kan det være en god idé at læse videre.
Det kan godt være, at mange nordjyder er trætte af vejret i øjeblikket.
Men det er der altså andre, som ikke er.
For det våde vejr giver helt optimale betingelser for dræbersnegle. Og lige nu er mængden af skovsneglene på et niveau, vi sjældent har set herhjemme.
Se hele indslaget om dræbersneglene herunder:
Derfor tager mange kampen op mod de slimede snegle hjemme i haverne - men hvordan gør man det på en ordentlig måde?
- Den mest humane måde at slå dem ihjel på er, at man om aftenen, når duggen er faldet, går en tur derude. Så tager man sin spade med, og så klipper man simpelthen sneglene over med spaden, lyder det fra Carsten Brændgaard fra Vrå, som har Brændgaards Have.
- Så er det en rigtig god idé, hvis man køber sådan nogle sneglekorn, og så tager nogle få af dem og drysser ned på de døde snegle. For så kommer der andre dræbersnegle og spiser sneglen - eller forsøger på det, fordi de er kannibaler.
Spiser de andre snegle kornene, dør de nemlig. Og dagen efter kan man så gå en tur og samle de døde snegle op.
Del artiklen
X
Del artiklen
Del artiklen
X
Del artiklen
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Et stort frivilligarbejde, donationer og ildsjæle er årsagen til, at der snart igen er et skoletilbud i Blenstrup.
Der er fuld gang i arbejdet på det, der engang hed Blenstrup Skole.
I 2023 måtte skolen dog lukke som konsekvens af besparelser i Rebild Kommune, og derfor åbner skolen den 12. august i stedet som Sophie Amalie Skolen.
En privatskole, foreningen 'Initiativgruppen Blenstrup' står bag.
- Det er supervigtigt for byen, at vi har en tryg skole, og at der er liv, siger Birgitte Feld Mikkelsen, som er medlem afInitiativgruppen Blenstrup.
775.000 kroner indsamlet
Skolen har kun kostet én krone. Men der har stadig været brug for penge til renoveringen.
Lokale ildsjæle har derfor formået at indsamle omkring 775.000 kroner til projektet.
- Vi har en rigtig god støtteforening, der har hjulpet med at samle penge ind ved at lave fester, få private donationer, erhvervsdonationer og faktisk også nogle rigtig store donationer fra nogen, som har boet her i byen, siger Birgitte Feld Mikkelsen, der fortsætter:
- Det har virkelig betydet alt. Ellers havde vi slet ikke kunnet gøre det.
Derudover har cirka 50 frivillige indtil videre hjulpet til med at klargøre skolen de seneste to uger.
- Det er faktisk hele byen. Det er forældre, der skal have børn her, det er ældre, det er engagerede, der kommer og hjælper på alle tider af døgnet, fortæller Birgitte Feld Mikkelsen.
Har prioriteret en lille skole
En af de fremmødte er Lotte Hyldgaard Skinnerup. Hendes søn skal starte i 1. klasse på den nye Sophie Amalie Skolen.
- Jeg vil ikke have, at han forvinder i mængden. Forstå mig ret. At han kommer på en meget større skole enten den ene eller den anden vej, siger hun om valget af privatskolen og fortsætter:
- Jeg kan godt lide, at han skal gå på en lille skole, så det har jeg prioriteret, at han skal.
31 elever er meldt til skolestarten til august. Personalet, en leder og tre lærere er der også styr på.
Og interessen har været stor.
- Vi har haft 78 ansøgere til de tre lærerstillinger, vi skulle have besat, siger en tilfreds Birgitte Feld Mikkelsen.
Del artiklen
X
Del artiklen